Nu er det lige før at sommerferien står for døren, og for rigtig mange skolebørn kan dette ikke gå hurtigt nok. Når det nye skoleår melder sin ankomst, går man en klasse op, og nummeret på ens gamle klassetrin skiftes ud med det næste i rækken. Sådan har det været i rigtig mange år, og sandsynligvis vil det blive sådan i rigtig mange år endnu.

Men dette gælder ikke for eleverne i musikskolen. I musikskolen er vi heldigvis fri for denne klasseopdeling, og vi kan derfor trygt fordybe os i hvad der er det centrale for os. Og det er nemlig ro og fordybelse. Efterhånden er ro og fordybelse en sjælden ”gæst” hos mange danskere, men det er en grundforudsætning i musikkens verden. Og heldigvis for det. Roen og fordybelsen giver os nemlig tid til at tænke efter, og følge vores egen individuelle udvikling uden hensyntagen til hvem der er præsident i USA, eller om aktiemarkedet er på vej ned. Denne egenskab som musikken udvikler hos det enkelte barn, at kunne gå ind i sig selv, er endnu et af de utrolige udbytter man får forærende når man spiller musik.

Jeg sad til et møde i sidste uge, og fik fortalt at man i USA, netop har afsluttet en undersøgelse blandt universitetsstuderende omkring deres evne til fordybelse og koncentration. Undersøgelsen peger på at for mange studerendes vedkommende, kan de kun holde fokus i 10 minutter når de læser. 10 minutter!!! Årsagen er at vores børn og unge lever i en verden, hvor de elektroniske medier konstant ændrer budskaber, og dette meget hurtigt. Faktisk så hurtigt at vi bliver afhængige af at der hele tiden ”sker noget”.

Skal man have en nogenlunde uddannelse, er det indlysende at ens resultater kan blive negativt påvirket, hvis man ikke kan sidde stille og arbejde med sit pensum uden denne konstante omskiftelighed. Men denne kompetence udvikler musikken, og heldigvis for det. En anden kompetence som kræver denne ro, er udviklingen af kreativitet. Hvis man keder sig bliver de fleste mennesker faktisk meget kreative. Og kreative mennesker har ethvert samfund brug for, hvis det skal kunne finde løsningsforslag på de udfordringer som det til enhver tid står overfor.

Så det er ikke alene mit håb at I alle, elever, forældre og musikskolelærere får en rigtig dejlig sommerferie, men også at I ind imellem kommer til at kede Jer lidt, og glæde Jer over Jeres kreativitet til at kunne finde på.

 

På gensyn i næste sæson!

Share This